Bezienswaardigheden in het zuiden van de Bourgogne

in het zuiden van de Bourgogne

Viaduc de Mussy-sous-Dun

Viaduc de Mussy-sous-Dun, de trots van de regio

Met een lengte van 561 meter en 18 bogen is het Viaduc de Mussy een van de meest spectaculaire spoorwerken van de 19e eeuw.
Deel uitmakend van het traject Paray-le-Monial naar Givors-Canal (ten zuiden van Lyon), is dit viaduct het op een na langste stenen viaduct van Frankrijk.

Lees verder »
chateau Pierreclos

château de Pierreclos

Omringd door de Bourgondische heuvels, akkers en wijngaarden, tussen Cluny en la Roche Solutré ligt Pierreclos. Een dorp dat vooral bekend is vanwege zijn schitterende château, en natuurlijk de beroemde Pouilly-Fuissé.

Lees verder »

Les Carrières de La Lie

Les Carrières de La Lie is een voormalige steengroeve op het grondgebied van La Roche Vineuse. Deze opmerkelijke steengroeve staat bekend om zijn unieke kalkstenen. Indrukwekkende formaties verbeelden een lange geschiedenis.

Lees verder »

Berty Albrecht

Berty Albrecht is verzetsstrijder in de Eerste en in de Tweede Wereldoorlog.
Ze wordt in Lyon gearresteerd door de Gestapo, weet te ontsnappen, maar een jaar later in Mâcon opnieuw gearresteerd.

Lees verder »
Lucie Aubrac

Lucie Aubrac, verzetsstrijdster in WO II

Joods-Franse verzetsstrijdster tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Lucie Aubrac is een belangrijk lid van de Franse Resistance. Zij keert zich tegen het met de Duitse bezetter collaborerende regime van Vichy-Frankrijk. Haar leven is meerdere malen verfilmd.

Lees verder »

Codenaam Pomme Lournand

Tijdens de WO II vindt op 28 oktober 1942 in Lournand, ten noorden van Cluny, een belangrijke dropping plaats.
Onder de codenaam Pomme worden munitie en voorraden in een weiland gedropt, deze zijn bestemd voor het regionale verzet, la Résistance.

Lees verder »

Anne-Marie Javouhey, een bijzondere vrouw

Anne-Marie Javouhey is vanuit het noordoosten van de Bourgogne in Cluny gaan wonen om ruimte te geven aan haar idealen van kloosterleven en onderwijs aan kinderen van de straat. Later speelt zij een grote rol in de afschaffing van de slavernij in de Franse kolonie.

Lees verder »

François Mitterrand en de Bourgogne

Vanaf het einde van WO II beklimt Francois Mitterrand jaarlijks met Pinksteren La Roche de Solutré. Vervolgens brengt hij vaak een bezoek aan het château van Cormatin. Mitterrand hed een bijzondere band met de Bourgogne.

Lees verder »
Nicephore Niepce

Nicéphore Niépce

Nicéphore Niépce staat bekend als de uitvinder van de fotografie.
Naast de fotografie ontwikkelt hij een verbrandingsmotor, een hydraulische pomp en de voorloper van de fiets.

Lees verder »
abdij Cluny

Petrus de Eerbiedwaardige of Petrus Venerabilis

Pierre Vénérable is een benedictijnse monnik, theoloog en negende abt van Cluny. Hij is de laatste ‘grote abt van Cluny’. Petrus staat bekend als vredestichter en zachtmoedig, evenwichtig en erudiet man. Opvallend is dan zijn fanatisme tegen joden en moslims.

Lees verder »
château Cormatin

Kardinaal de Richelieu

In de nacht van vijf op zes februari 1629 verblijven koning Louis XIII en kardinaal de Richelieu op het château van Cormatin. De Richelieu is dan ook de abt van Cluny en Lourdon.

Lees verder »

Tour de France 2024: 6e etappe in Cluny

Geregeld heeft de Tour de France een etappe in de Saône-et-Loire. Uiteraard is hier veel belangstelling voor van de plaatselijke bevolking én de toeristen. In 2007 komt de Tour de France onder andere door Cormatin en Brancion.

Lees verder »

UFO’s in de Saône-et-Loire

In het jaar 1972 worden op meerdere plekken bijzondere verschijningen waargenomen. Ooggetuigen spreken van UFO’s. In Saugy, Taizé, Jalogny en Cluny spreken mensen over een lichtgevende koepel die in de nacht door het luchtruim zweeft.

Lees verder »

UFO op de heuvel van Taizé

In augustus van het jaar 1972 landt er op de heuvel van Taizé een geheimzinnig voorwerp. Ooggetuigen spreken van een lichtgevende koepel die in de nacht door het luchtruim zweeft. Een UFO?
De jongeren die dit geheimzinnige object zien landen, gaan op onderzoek uit en geven later bij de gendarmerie een gedetailleerd verslag.

Lees verder »
Croicx Lorraine

Marie-Louise Zimberlin

Deze lerares aan het Lycée van Cluny speelt een belangrijke rol in la Résistance tegen de Duitse overheersing in de Tweede Wereldoorlog.

Zimberlin kan berichten vanuit Engeland interpreteren en weet zo wanneer parachutisten op het punt staan te landen. Deze berichten gaan naar de verzetsbeweging van Cluny.

Lees verder »
Chateau de Cormatin

château Cormatin

4 juli 2024: Tour de France in Cormatin! Op deze dag komt de Tour de France opnieuw naar de Saône-et-Loire. In een parcours van 163

Lees verder »

Tunnel du Bois Clair

Op de Voie Verte ligt tussen Cluny en Mâcon een bijzondere tunnel:
le Tunnel du Bois Clair.
Hier kun je als fietser of wandelaar doorheen, maar niet in de winter, dan is de tunnel het domein van zeldzame vleermuissoorten.

Lees verder »
Roche de Vergisson

Roche de Vergisson

Niet ver van de Roche de Solutré ligt de Roche de Vergisson. Een indrukwekkende rots om te zien én om te beklimmen. Vanaf de top van de Roche de Vergisson heb je een uniek uitzicht op een deel van de Beaujolais-vallei, het dorp Vergisson en de wijngaarden van bekende wijnen als de Pouilly-Fuissé.

Lees verder »

Roche de Solutré

Ten westen van Macon doemt een monumentale rots op, Roche de Solutré.
Ben je in voor een bijzondere wandeling, dan is Roche de Solutré een aanrader. In een klein uur loop je naar de top met een hoogte van bijna 500 meter en onderweg steeds wisselende panorama’s.

Lees verder »

Saône-et-Loire

De Saône-et-Loire is het meest zuiderlijke departement van de Bourgogne. Het heeft twee grote rivieren als grens, aan de oostkant vormt de Saône de grens en aan de westkant is de Loire de grens.

Lees verder »

rivier la Saône

De rivieren Saône et Loire vormen de oost- en de westgrens van het gelijknamige departement.
De Saône ontspringt in de Vogezen en stroomt met een lengte van 480 km in Lyon de Rhône in.
Aan het begin van onze jaartelling draagt de rivier de naam Arar. De naam Saône

Lees verder »

Chapelle Saint-Laurent in Collonges

Tijdens een mooie fietstocht ten noorden van Cluny opeens in het hameau Collonges, een prachtige verrassing: chapelle de Saint Laurent.
Een oude kapel uit de 16e eeuw met nog veel onbekenden geschiedenis.

Lees verder »

Céramique de Digoin

Digoin is een klein stadje aan de Loire, maar is dé stad van aardewerk en faience.
Een museum geeft je een reis door de tijd van de pottenbakkers in Gallo-Romeinse tijd tot aan het sluiten van de laatste aardewerkfabriek in 2023.

Lees verder »

Het is niet toegestaan om tekst of foto van de website over te nemen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Vragen of aanvullende opmerkingen kunnen via het contactformulier verzonden worden.


bezienswaardigheden

Op onderstaande foto’s kun je doorklikken naar een website of artikel met meer informatie over de bezienswaardigheid.
Voor wie meer wil weten over de Bourgogne en haar geschiedenis: https://bourgognemedievale.com