Bezienswaardigheden

Blanot

de grotten van Blanot

De zeer oude grotten van Blanot bezoeken, is een bijzondere ervaring. Je daalt af naar een diepte van meer dan 80 meter en je gaat een geheim van het universum tegemoet. De grotten zijn een doolhof van galerijen, afgewisseld met kamers, de een nog merkwaardiger dan de ander. De Grotte de Cailleverdière is de belangrijkste van de grotten in Blanot in de Mont Saint Romain.

Lees verder »
Autun

Autun, stad van de Romeinen

Gelegen in de heuvels van de Morvan was Augustodunum een van de belangrijkste steden van Gallië, de stad die wij kennen als Autun.
Wat vind je in deze stad nog veel terug van het oude Romeinse Rijk; de stadspoorten, stadsmuren, een theater, de tempel van Janus, alles in deze stad ademt historie.

Lees verder »

De rivier Saône

De rivieren Saône et Loire vormen de oost- en de westgrens van het gelijknamige departement.
De Saône ontspringt in de Vogezen en stroomt met een lengte van 480 km in Lyon de Rhône in.
Aan het begin van onze jaartelling draagt de rivier de naam Arar. De naam Saône

Lees verder »

Mâcon, kleine stad aan de Saône

Op de grens van de heuvels van de Beaujolais en de Mâconnais ligt de oude stad Mâcon.
Het is een kleine, maar verrassende stad met een prachtig historisch centrum, grote pleinen en verborgen binnenplaatsen.

Lees verder »
chateau Pierreclos

château de Pierreclos

Omringd door de Bourgondische heuvels, akkers en wijngaarden, tussen Cluny en la Roche Solutré ligt Pierreclos. Een dorp dat vooral bekend is vanwege zijn schitterende château, en natuurlijk de beroemde Pouilly-Fuissé.

Lees verder »
Suin

Butte de Suin

Op de top van een heuvel ligt Butte de Suin met een uniek panorama. Je overziet hier de hele Charolais. Suin is een klein dorp met een indrukwekkende geschiedenis en een bijzonder Maria beeld op de top.

Lees verder »
Suin

rotsen van Butte de Suin

Verscholen op verschillende plekken op de heuvel en in het bos, liggen bijzondere rotsen van oeroud granietsteen. Dit blog gaat specifiek over deze verschillende rotsen. Over hun ontstaan en historische betekenis. En ik vertel je wáár je deze bijzondere rotsen kunt vinden.

Lees verder »
Cluny

Cluny: maar dan anders

In Cluny is zoveel meer te zien dan de beroemde abdij. Het is een stad vol geschiedenis, die veel beroemd geworden mensen voortbracht. Cluny kent een wirwar van kleine straatjes die heerlijk zijn om doorheen te dwalen en je komt pareltjes van huizen tegen.

Lees verder »
Abdij Saint Philipert -Tournus

Tournus, abdij Saint-Philibert

Tournus en de abdij Saint-Philibert hebben een bijzondere ontstaansgeschiedenis.
Lees hier over Sint Valeriaan, de monniken uit Nourmoutier en de Romaanse architectuur van de abdij.

Lees verder »
Brancion

château Brancion

Van verre zie je de oude middeleeuwse vestingstad Brancion al liggen. Het wordt vergeleken met een hoog gelegen arendsnest. Een prachtig dorp om te bezoeken. Je vindt er overblijfselen van een oud versterkt kasteel uit de 12e eeuw, een oude markthal en een bijzondere kerk.

Lees verder »
Brancion Saint-Pierre

église Saint-Pierre Brancion

Aan de rand van het historische dorp Brancion ligt de Romaanse kerk Saint-Pierre, een kerk met een sobere en indrukwekkende uitstraling.
Saint-Pierre is prachtig gelegen aan het einde van een rots.

Lees verder »
Chateau de Cormatin

château Cormatin

Château de Cormatin Cormatin is een heerlijk Frans dorp, en vooral bekend vanwege het prachtige château dat hier al eeuwenlang staat. Een château met veel

Lees verder »
Lournand

Lournand

Het dorp Lournand Drie kilometer ten noorden van Cluny ligt een bijzonder dorp: Lournand. Het is een kleine plaats met veel geschiedenis. Vanuit het dorp

Lees verder »
Lourdon a Lournand

château de Lourdon

Op de top van een heuvel, drie km ten noorden van Cluny, ligt in het dorp Lournand, met haar ruïne van het château de Lourdon. Het was een van de belangrijkste châteaus van de Bourgogne en sterk verbonden met de abdij van Cluny.

Lees verder »

Roche de Solutré

Wanneer je vanuit Cluny naar het zuiden rijdt, zie je het landschap langzaam veranderen. De glooiende heuvels veranderen in ruiger landschap met hogere, soms rotsachtige,

Lees verder »
Roche de Vergisson

Roche de Vergisson

Niet ver van de Roche de Solutré ligt de Roche de Vergisson. Een indrukwekkende rots om te zien én om te beklimmen. Vanaf de top van de Roche de Vergisson heb je een uniek uitzicht op een deel
van de Beaujolais-vallei, het dorp Vergisson en de wijngaarden van bekende wijnen als de Pouilly-Fuissé.

Lees verder »

Het is niet toegestaan om tekst of foto van de website over te nemen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Vragen of aanvullende opmerkingen kunnen via het contactformulier verzonden worden.


bezienswaardigheden

Op onderstaande foto’s kun je doorklikken naar een website of artikel met meer informatie over de bezienswaardigheid.
Voor wie meer wil weten over de Bourgogne en haar geschiedenis: https://bourgognemedievale.com