Notre-Dame des Roches

Notre-Dame des Roches in Cortambert

In de heuvels van Cortambert waar in de Tweede Wereldoorlog de maquisards de bewegingen van het Duitse leger observeren,
wordt na WO II op de top van de heuvel een standbeeld van ‘Notre-Dame’ opgericht:
Notre-Dame des Roches.

Waarom is dit beeld opgericht?

Notre-Dame des Roches is het teken van de erkenning van de families en gelovigen van Cortambert, Donzy-le-Pertuis en Blanot,
“voor de moederlijke bescherming van de Maagd Maria in augustus 1944, de laatste maand van de Duitse bezetting”.

Wie maakten dit beeld mogelijk?

Onder bezielende leiding van priester Bortaud maken de bewoners van Cortamnert, Donzy-le-Pertuis en Blanot dit immense beeld mogelijk. Er heerst een grote solidairiteit onder de bewoners van deze drie dorpen.
De inwoners namen materieel en financieel deel aan de ontginning van het land, de oprichting en het transport om de plaatsing van dit standbeeld mogelijk te maken.

Bijna alle families van deze drie dorpen, zijn getekend door het verlies van geliefden, vaders, zonen en broers. Zij zijn slachtoffer geworden van de strijd aan het front of door executies als vergelding door de Duitse bezetters,

Jour de l'assomption de Marie

Op 15 augustus 1951 wordt het beeld ingehuldigd en gezegend, het is de dag van Maria Hemelvaart.

Ieder jaar is er op 15 augustus een herdenkingsplechtigheid op deze plaats.

Slijtage van het beeld

In de loop der jaren is het standbeeld beschadigd geraakt, door weersomstandigheden, door de vegetatie die oprukt en helaas ook door moedwillig destructief gedrag. De gebroken neus en vingers van het beeld getuigen van vandalisme.

Herstel van Notre-Dame des Roches

Twee plaatselijke verenigingen slaan in 2017 de handen ineen om de restauratiewerkzaamheden te starten. Veel inwoners van de drie dorpen nemen actief deel aan de restauratie.

De werkzaamheden hebben eind september plaatsgevonden en het resultaat is opmerkelijk. Het beeld heeft zijn elegantie, zijn uitdrukking van welwillendheid en zijn schittering teruggevonden. 

Met uitzicht op de bergkammen van Col de la Percée  en Varanges en de Grosne-vallei, dient het als een herkenningspunt voor de lokale bevolking en wandelaars.


Wandelpad en uitzicht

Dichtbij het beeld van de Notre-Dame is een open veld dat een schitterend panorama biedt op de vallei van de Grosne. Dit is tevens een geliefde plek als start voor paragliden en deltavliegen.

Er loopt een wandelroute naar boven, to aan de Notre-Dame, hoewel het pad soms wel wat overwoekerd en moeilijk begaanbaar is.

uitzicht over de Grosne-valeei vanaf het beeld

bronnen

Lejournal
Cortambert.fr
https://wiki-macon-sud-bourgogne.fr

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?