Bois de Morphée Suin

In het Bois de Morphée is het heel lang stil geweest.
De natuur heeft hier eeuwen in Morpheus armen gelegen.
Geen geluid was hier te horen, geen vogel vloog er rond.
Het was het bos van de eeuwige nacht…
Aldus de legende van het Bois de Morphée

Het is een bos waarin geheimen en mysteries verborgen liggen, ook nu de natuur is ontwaakt.
Dit bos mag je niet missen als je in de buurt van Suin bent. Vanaf de heuvel van Suin loop je zo naar beneden het Bois de Morphée in.

Wat is Suin?

Suin is een klein dorp in de Saône-et-Loire met de bijnaam ‘le village perché’ (het hooggelegen dorp) en is vol van historie.
De naam Suin, de klokkentoren van de kerk uit de 11eeuw, een geheimzinnige stoel en het enorme beeld van de Madonna beeld verbeelden haar fascinerende geschiedenis.

De heuvel en de geheimzinnige bossen van Suin zijn bezaaid met opmerkelijke eeuwenoude rotsen van oeroud granietsteen.

Op de top van de heuvel van Suin ligt Butte de Suin met een uniek panorama.

In mijn blog Butte de Suin in Bourgogne lees je meer over het landschap, de geschiedenis en het imposante Maria beeld van Butte de Suin.

In het blog bijzondere stenen van Suin gaat het specifiek over de verschillende granieten stenen. Over hun ontstaan en historische betekenis. En ik vertel je wáár je deze bijzondere rotsen kunt vinden.


Ontstaan van Suin en het Bois de Morphée

In het Tertiair kwamen door het ontstaan van de Alpen delen van de granieten platen in de Bourgogne naar boven.
Zo ontstonden de bergen van de Charolais, een keten van Mont Saint-Vincent tot aan Mont Saint-Cyr. Suin is in deze keten een van de hoogtepunten. Erosie zorgde ervoor dat het graniet aan de oppervlakte kwam.

Een bos vol granieten rotsblokken waar de eeuwen van erosie goed zichtbaar zijn. Je komt in het Bois de Morphee rotsformaties in de meest bijzondere vormen tegen. Al lopend tussen deze enorme granieten rotsblokken, realiseer je je hoe klein een mens soms is in een oeroud landschap.

Bois de Morphée

legende

In het Bois de Morphée is het heel lang stil geweest. De natuur heeft hier eeuwen in Morpheus armen gelegen. Geen geluid was hier te horen, geen vogel vloog er rond. Het was het bos van de eeuwige nacht…

Er wordt gezegd dat er lange tijd geen insecten, geen vogels en geen enkel geluid in het Bois de Morphée te horen is geweest. Hier zou de natuur door Morpheus in een onveranderlijke slaap zijn gedompeld. In het bos zweefden dromen van koningen en ridders. In Suin staat dit bos bekend als ‘het bost van de eeuwige nacht’.

Het is een bos waarin geheimen en mysteries verborgen liggen, ook nu de natuur is ontwaakt. Hier zijn geheimen toevertrouwd aan de oude bomen van het bos. Niemand zal deze geheimen ontsluieren.

graniet

Een bos vol granieten rotsblokken waar de eeuwen van erosie goed zichtbaar zijn. Je komt in het Bois de Morphee rotsformaties in de meest bijzondere vormen tegen. Al lopend tussen deze enorme granieten rotsblokken, realiseer je je hoe klein een mens soms is in een oeroud landschap.

Eenmaal boven op het granieten plateau van de Para Tauberon krijg je magnifiek uitzicht en heb je een bijzondere klim naar boven gemaakt.

la Pierre qui croule

De meest bekende rots in het Bois de Morphée is la Pierre qui croule. Een honderdtal meters het bos in ligt de ‘Pierre qui croule’ / Pierre qui crûle, de ‘afbrokkelende steen’. Deze steen heeft ook de naam la Pierre qui gueugne, ‘brullende steen’. De Pierre qui croule is een spectaculaire dolmen. De steen werd vroeger gebruikt voor het kraken van hazelnoten. Overlevering of werkelijkheid?

Een andere overlevering vermeldt dat er op de Pierre qui croule voetafdrukken van historische dieren staan. Waarschijnlijk zijn het cupules (zie Para Tauberon) en geodes met fijne kristallen.

la Pierre qui croule in het Bois de Morphée
la Pierre qui croule

De Pierre qui croule is een granietsteen van geschat 71.000 tot 80.000 kilo. De steen die beweegt als je er bovenop staat en springt. Hetgeen een enorme aantrekkingskracht heeft op jonge mensen uit de verre omtrek. De steen kan bewegen omdat zij zodanig gepositioneerd is dat het zwaartepunt verticaal op het steunpunt ligt.

Op de stenen staan ook kleine blauwe pijlen. Hier tegelijkertijd tegenaan duwen, zou het ook mogelijk maken de steen te laten bewegen.


Hoe kom je in het Bois de Morphee?

Vanaf de heuvel van Suin

Vanaf de heuvel in Suin loop je bij de Pariolou het Bois de Morphée in. Deze weg heeft al iets mysterieus in zich door haar bomen die als een tunnel de weg vormen.

ingang bois de Morphée vanaf Suin

Vanuit het dorp Fayolles

Ook aan de weg die voert van Tillay naar Ruère, in het gehucht Fayolles, kun je het Bois de Morphée in.

ingang Bois de Morphée vanaf Fayolles


Hulsttakken

In dit Bois de Morphée vind je oneindig veel hulst, een groen waar veel mensen in de omgeving graag gebruik van maken in de kersttijd, ook al is het niet toegestaan dit mee te nemen.

Een van de vele hulstbosjes in het Bois de Morphée


Para Tauberon

Loop je in het Bois de Morphée de heuvel op, dan kom je door een woud van granieten rotsblokken. Imposante rotsformaties van soms wel tien meter hoog brengen je steeds hoger. Er is niet echt één route, er zijn verschillende mogelijkheden om boven te komen, je zoekt al lopend je weg omhoog. Boven treft je een granieten plateau met cupules die duiden op een spoor van menselijke activiteit van duizenden jaren geleden.

Vanaf dit plateau kijk je uit op Suin en kun je het beeld van Maria ontwaren.

Wil je meer lezen over Para Tauberon en hoe je er kunt komen?

Omhoog naar de Para Tauberon
huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?