Château Digoine

Château de Digoine, la Perle du Charolais

De Parel van de Charolais, een passende benaming voor dit indrukwekkende kasteel in barokstijl.
Een château met een lang en rijk verleden.
De seigneurs van Charolais bekleedden een prominente plaats aan het hof van de hertogen van Bourgondië.

Gelegen op een licht glooiende heuvel, geeft het uitzicht op de linkeroever van de rivier de Bourbince.
Dit kasteel staat bekend om zijn bijzondere architectuur en prachtige landschapstuinen.

Een château met opvallende grote torens
én een Orangerie met vloerverwarming voor de exotische planten.

Een eigen theater met een bijzondere geschiedenis….

Château Digoine
gravure van de noordzijde van Château de Digoine

Korte geschiedenis van het château van Digoine

In de Charolais is in de 10e eeuw een machtige familie, la famille Digoine. Op een heuvel ten noorden van de stad Charolles bouwt deze familie een versterkt huis met een grote toren.

Drie eeuwen later, in 1390 trouwt Marie de Digoine met Robert de Damas. Zij is de laatste vertegenwoordiger van de machtige familie Digoine. Onder de naam Damas de Digoine laten Marie en Robert de imposante torens van de noordgevel optrekken, waardoor het gebouw zijn eerste verdedigingselementen kreeg.

Vervolgens verrijzen aan het einde van de zuidelijke esplanade twee andere torens, verbonden door droge grachten, de hoofdpoort omlijsten en de integratie van het kasteel in het middeleeuwse tijdperk voltooien.

Château Digoine

Einde van de familie de Digoine

In 1481 wordt de laatste mannelijke vertegenwoordiger van de familie de Digoine onthoofd. In de politieke strijd van die tijd heeft hij de kant van Maria van Bourgondië gekozen. Hetgeen hem duur komt te staan. Zijn enige dochter, Anne de Digoine erft het kasteel en geeft het in het bezit van Jean de Damas de Marcilly, met wie zij in 1472 was getrouwd.

Transformatie naar Barokstijl

Een rijke familie uit Nevers, familie Reclesne koopt de grond van het landgoed en droomt van een weelderigere heropleving. Deze familie verwoest het oude fort en begint rond 1709 met de bouw van een geheel nieuw château. In 1723 worden de eerste wederopbouwwerkzaamheden uitgevoerd; deze zullen bijna vijftig jaar voortduren. 

Halverwege 1750 doet de familie Reclesne een beroep op de Bourgondische architect Edmé Verniquet; een bekende figuur in de geschiedenis van Digoine. Ook andere châteaus als St-Aubin-sur-Loire, Lugny-lès-Charolles of Vignault in Bourbon-Lancy heeft hij al gerestaureerd.

In Digoine begint hij de noordgevel in barokstijl met Lodewijk XIV-invloed te veranderen, er komt een prachtige centrale gevel en prachtige mascarons. Vervolgens gaat hij aan de slag met de zuidgevel, hier komen drie grote openslaande tuindeuren, met erboven een driehoekig fronton waarvan het timpaan is uitgehouwen met wapenschilden.

De prachtige smeedijzeren poort, het werk van een zeer bekwame smid uit Normandië, Chambreuil, maakt het geheel af.

Het château weerspiegelt de Franse architectuur van die tijd. Na 50 jaar is het château dan geheel in barokstijl getransformeerd en heeft het Château de Digoine zijn definitieve vorm.

Het château bestaat uit een langwerpig hoofdgedeelte met aan de hoeken van de noordgevel twee grote ronde torens en aan de twee uiteinden van de zuidgevel korte, haaks geplaatste vleugels.

Château Digoine
architect Edmé Verniquet

Nieuwe voorzieningen in de 19e eeuw

Aan het begin van de 19e eeuw komt het château in bezit van de familie Chabrillan.
De nieuwe eigenaren gaan tussen 1825 en 1842 verder met de verfraaiing van het kasteel. Zo komt er een orangerie met exotische planten uitgerust met vloerverwarming van zeldzame moderniteit, een bibliotheek en een klein privétheater worden toegevoegd aan een toch al substantieel erfgoed. Vooral dit privé theater geven het château een uniek karakter. In de prachtige zalen van het château plaatst de familie bijzondere kunstwerken, waaronder een van de beeldhouwer Clodion.

Château Digoine
bibliotheek
Digoine theater
theater


Het privé theater

Dit theater heeft zo’n opmerkelijke geschiedenis, dat ik er een apart blog over heb geschreven, dit kun je hier lezen.

Orangerie

Deze bijzondere kas van ijzer en glas wordt in 1830 aan het château toegevoegd. Gebouwd om plantensoorten te kweken die niet in de regio kunnen acclimatiseren. Een bijzonder duur gebouw en uitzonderlijkmodern voor die tijd: een ketel die in de kelder is geïnstalleerd, verspreidt tot de 20e eeuw warmte via leidingen onder planken. Zo heeft de kas een moderne vloerverwarming.

De kas is in 2008 gerestaureerd en herbergt nu de plantencollectie van de eigenaar. Er staan onder meer grapefruitbomen, citroenbomen en een gigantische agave.

Château Digoine
de orangerie uit de 19e eeuw


Een ongelooflijke verkoop

In 1908 koopt markiezin de Croix het landgoed van Digoine voor haar zoon Pierre, die het vervolgens aan drie generaties doorgeeft. Maar in 2012 dwingen problemen met de gezamenlijke eigendom de familie tot verkoop. Jean-Louis Rémilleux, de huidige eigenaar, koopt het château waaruit helaas veel inventaris is verdwenen.

Tijdens een grote veiling in Parijs lukt het Rémilliex originele elementen terug te kopen. Hij wil het château weer de oude grandeur van weleer geven. Als liefhebber van geschiedenis en oude voorwerpen voegt hij zijn eigen collecties toe, waarbij hij er nauwgezet op toeziet dat elk element consistent is met de periode van de kamer waarin het zich bevindt. 
Het château is nu in zijn oude glorie hersteld!

Château Digoine
escalier d'honneur in château de Digoine

Het château heeft een geweldige ontvangsthal met een zwart/wit marmeren vloer, bas-reliëfs en een indrukwekkende escalier d’honneur.

De tuinen van château de Digoine

De omgeving van het château leent zich uitstekend voor een prachtige wandeling. Al lopend rond het meer zie je de flanerende gasten van het château in de 19e eeuw voor je.

Behalve het meer zijn er ook een rosarium, een Engelse landschapstuin en een moestuin te bewonderen. In 2018 aangevuld met ‘le Nouveau Jardin français’.

Château Digoine
grote vijver in het park van het château, met uitzicht op de noordzijde van het kasteel


De Zuid-Esplanade

Een dubbele rij platanen, Amerikaanse eiken en lindebomen omlijst de zuidelijke zijbeuk die ooit de hoofdtoegang tot het Château de Digoine vormde. 

In de middeleeuwen gaf een ophaalbrug over de gracht toegang tot het kasteel. Tegenwoordig ligt er een imposante toegangsweg, taxusbomen markeren het pad dat naar de grote binnenplaats leidt. Deze elementen zijn door de huidige eigenaar herbeplant. Het is geclassificeerd als historisch monument en de contouren van het grasveld zijn getekend door de beroemde landschapsarchitect Achille Duchêne.

Château Digoine
Esplanade Sud

Spectacle 1900

In de zomers van 2022 en 2023 is het château de Digoine getransformeerd naar het begin van de 20e eeuw. Tijdens ‘Spectacle 1900’ spelen de 500 figuranten in dit artistieke avontuur bijna 12 uur lang hun rol. Waarin ook hier de hoofdrol is voor Sarah bernardt.

Door ‘Spectacle 1900’ zie je Sarah Bernardt nog voor je op het podium staan en kom je geheel in de tijdloze magie en sfeer van destijds.

Ook in de zomer van 2024 zal er weer iets bijzonders te beleven zijn op Château de Digoine.

Houd hiervoor de website van het château in de gaten: http://chateaudedigoine.fr

Château Digoine


bronnen

http://chateaudedigoine.fr/
Le Guide des Chateaux de France; Françoise Vignier

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?