Lournand

Lournand

Het dorp Lournand

Drie kilometer ten noorden van Cluny ligt een bijzonder dorp: Lournand. Het is een kleine plaats met veel geschiedenis. Vanuit het dorp heb je uitzicht op de ruïne van het château Lourdon. Op onze tocht rijden we eerst rond de heuvel waar de indrukwekkende ruïne van het chateau op staat. Wat een verhalen hebben zich hier afgespeeld.

Château de Lourdon

Lourdon a Lournand

Église Assumption Notre-Dame-de-l'Assomption

De eerste kerk van Lournand wordt in het jaar 950 beschreven. Van het oude Romaanse gebouw is slechts één travee overgebleven,  waarschijnlijk het koor. 

Tegen het einde van de 10e eeuw wordt de kerk van Lournand door de bisschop van Mâcon geschonken aan kanunnik Ornard. De kerk ligt langs een oude pelgrimsroute. Het is de route die vanuit Saint-Hippolyte komt, de pelgrimsroute van de oude weg van Autun naar Belleville.

De kerk wordt volledig herbouwd in 1846 volgens de plannen van architect Jacquelot Cadet. Geschatte kosten op 19.846,56 frank. De restauratie wordt goedgekeurd, op voorwaarde dat de twee vensters die het koor verlichten, worden vervangen door een “open hemel” zoals in de kerk van Saint-Vincent de Mâcon. 

In 1888 volgt opnieuw een restauratie, ditmaal aan de daken en de reconstructie van de kroonlijsten en het fronton.

De toren van de kerk wordt tussen 1858 en 1860 gebouwd.

Lournand

De pastorie lijkt te dateren uit de 18e eeuw.

Op 23 augustus 2013 viel de bliksem op de toren, die sindsdien stil is gebleven. Door de veroudering van de elektrische installatie voor het aansturen van de klokken betaalde de verzekeringsmaatschappij deze reparatie niet. Een complete revisie van de klokkentoren is essentieel.

De restauratie van het leien dak maakt deel uit van de plannen van de vereniging voor de toekomst.

Lournand


Chapelle Saint-Laurent de Collonges

Saint Laurent is een oude kapel gelegen in Collonges, in de gemeente Lournand.
De kapel is gelegen op een heuvel en dateert waarschijnlijk uit de 16e eeuw, veel van de geschiedenis is nog niet duidelijk.

Het is een heel kleine kapel gewijd aan Saint Laurent met een eenvoudige, maar bijzondere uitstraling. Een rustige en vredige plek die uitnodigt voor een moment van bezinning en contemplatie.

Ooit hebben hier pelgrims op weg naar Santiago de  Compostella of Assisi een rustplaats gevonden.

Hier lees je een artikel dat geheel is gewijd aan de chapelle Saint-Laurent in Collonges.

Dorpsschool

1832-1842: bouw van een eerste mairie-école
1884-1887: bouw van de huidige mairie-école

Le loup dangereux

Op 7 december 1775 wordt de regio door een woedende wolf opgeschrikt. De wolf zaait dood en verderf in de omgeving. Achteraf bleek het een wolf van ongeveer 18 maanden met rabiës te zijn.
Als een wolf aan hondsdolheid of rabiës lijdt, doodt het niet om zich te voeden, maar uit waanzin. 
Hondsdolheid heeft een verschrikkelijke uitwerking op mensen, honden en vooral op wolven. Er verschijnt schuim op de bek en de spieren nemen in kracht toe. De beten brengen het dodelijke virus over. Het tast bij de mens het centrale zenuwstelsel aan, waardoor verlammingsverschijnselen optreden.

Dokter Blais uit Cluny rapporteerde destijds aan de bisschop dat de wolf in een tijdsbestek van 24 uur meer dan vijftien plaatsen heeft bezocht en meer dan dertig mensen aangevallen, gebeten of verslonden.

De wolf begint zijn verwoestende tocht in Donzy le National, hier bijt hij een vrouw en een jonge man, daarna, in een ander gehucht werpt hij zich op Jean Duvelot, een krachtige boer van vijfenveertig jaar. Deze man vecht lang met het dier, maar uiteindelijk scheurt de wolf zijn hele gezicht open. De boer is zo verminkt, dat zijn kinderen hem niet durven te benaderen, ze waren bang “dat hij een monster was dat hen zou verslinden.”

Soortgelijke scenes ontvouwen zich langs het hele pad dat de wolf volgt. Hij vervolgt zijn weg door het bois de Frénille, daarna door de dorpen Martray, Lournand. In de nacht steekt hij de rivier La Grosne over. Helaas gaat deze wolf de volgende dag weer verwoestend verder, ditmaal door de dorpen Toury, Taizé, Confrançon, Cortevaix en Sailly

De hele dag luiden in alle dorpen de kerkklokken en wordt de wolf achtervolgd door gewapende mannen die haar uiteindelijk doden in een varkensstal bij Marizy, waar ze net een zeug verslonden heeft. 

Donzy le National


Lournand en WO II

Wanneer je Lournand binnekomt vanaf de Route Departementale van Cluny naar Salornay sur Guy, zie je aan je linkerkant een bijzonder herdenkingsbord:

Lournand

Hier staat beschreven dat er in de tweede wereldoorlog, op 28 oktober 1942,
onder de schuilnaam
Pomme materiaal en bewapening is gedropt ten behoeve van La Resistance (verzetsbeweging).

Hier kun je meer lezen over deze dropping.

Lournand

Onderweg zie je nog een gedenkteken.
Een herinnering aan een dorpsbewoner die op 15 februari 1944 door de Gestapo is gearresteerd
en op 2 november van dat jaar wordt gefusilleerd. 
Het monument is tevens een herinnering aan alle gesneuvelde dorpsbewoners in de Eerste Wereldoorlog.

De wijngaarden van Lournand

bronnen

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?