notre dame cluny

Notre-Dame de Cluny

De Notre-Dame is een prachtige kerk uit de begintijd van de gotische architectuur.
Een grote veranda strekte zich oorspronkelijk uit over het plein, de Place Notre Dame.
De kerk heeft een sobere stijl, maar heeft bijzondere versieringen,
zoals rozetten in het transept en 52 sculpturen van gezichten uit de gotische periode;
waaronder Pidou-Berlu, die een voorstelling is van de Heilige Drie-eenheid.

notre dame cluny


Parochiekerk van Cluny

Cluny had dan wel een grote en belangrijke abdij, maar die deed uiteraard geen dienst als parochiekerk voor de ‘gewone gelovigen’. Het was daarom noodzakelijk om kerken te bouwen voor de inwoners van Cluny.
De oudste kerk in Cluny was de kerk Saint-Mayeul, deze stamt al uit de 10e eeuw. Van deze kerk is niet veel meer over. Vervolgens werden de église Saint Marcel en de Notre-Dame gebouwd.

De Notre-Dame is nog steeds de belangrijkste parochiekerk van de stad, tegenwoordig herbergt de kerk de parochie van Saint-Benoit en is de kerk voor vele omliggende gemeentes. 

Romaanse en Gotische stijl

De Notre-Dame aan de Place de la Barre is een prachtig gotisch gebouw uit de 13e eeuw. Het is een kerk met verschillende bouwfasen, wat ook de verschillende bouwstijlen, de Romaanse en Gotische stijl, verklaart.

Deze kerk had oorspronkelijk een prachtige veranda die over het plein ‘Place de Notre-Dame’ heen gebouwd was. Helaas werd dit bijzondere deel van de kerk al voor de Revolutie verwoest.

Het is een sobere kerk met eenvoudige bogen, waar wel verschillende opvallende dingen te zien zijn, zoals de bijzondere kapitelen, het paneel met de abten van Cluny, het opvallende houtsnijwerk als herinnering aan het slavernijverleden en het orgel met 11 stemmen. Als je geluk hebt, speelt de organist als je in de kerk rondloopt. 

De Notre-Dame werd in 1862 een ‘monument historique’. 

Opvallende lantaarn

Als je in het transept van de kerk staat en naar boven kijkt, zie je dat de klokkentoren een lantaarn heeft zoals je ook vindt in de Notre-Dame de Dijon.

Koorstoelen

In het koor van de kerk tref je prachtige koorstoelen van walnotenhout aan. Deze koorstoelen uit 1644 stonden oorspronkelijk in Lyon, in het ‘monatère des Célestins’. Tijdens de Franse Revolutie sloot men dit klooster en werden de meubels verkocht, en zo kwamen de koorstoelen naar Cluny.

Nog drie bijzonderheden die je aandacht vragen

notre dame cluny
de 'maattegel'
notre dame cluny
paneel met de abten van Cluny
notre dame Cluny
Anne-Marie Javouhay met bevrijd kind

De maattegel

De église Notre-Dame van Cluny wordt in de 15e eeuw gebruikt voor het deponeren van maten en gewichten. Te gebruiken als “wettelijke normen” voor granen, meel, brood en tegels.
In de zijmuur zie je de standaard van de Mâconnaise-tegel. Omdat de kerk in het hart van de stad staat, mocht hij gebruikt worden voor de wettelijke meting van granen, meel en brood.

De abten van de abdij Cluny

Binnenkomend door het hoofdportaal vind je aan de linkerkant een paneel waarop de abten van Cluny staan afgebeeld. Een veelluik in 1993 gemaakt door de kunstenaar Michel Bouillot. Hij maakte dit in 1983, ter ere van het Benedictusjaar.

Anne-Marie Javouhay

Op de achtermuur direct recht van de ingang zie je een houten beeld van Anne-Marie Javouhay, oprichtster van de congregatie van Saint Joseph de Cluny. Zij was medeverantwoordelijk voor de afschaffing van de slavernij in Frans-Guyana. 

Het levensverhaal van Anne-Marie Javouhay lees je hier.

Pidou-Berlu

Kun je in deze kerk 52 gebeeldhouwde hoofden vinden op de kapitelen van de pilaren?
In de kerk ligt een overzicht met uitleg van deze figuren.
Een van deze figuren is Pidou-Berlu die met zijn drie gezichten de Heilige Drie-eenheid vertegenwoordigt.

Het spel Pidou-Berlu

In de nacht komt Pidou-Berlu tot leven in Cluny. De stad heeft voor de kinderen een avondspel door de stad om Pidou-Berlu te ‘bevrijden’. Informatie hierover krijg je bij het Office de tourisme www.cluny-tourisme.com

bronnen

Office de Tourisme Cluny: www.cluny-tourisme.com
FB: Un jour, Cluny
Saône-et-Loire; Philippe Ménager
www.bourgogneromane.com
www.gallica.com
www.wikipedi.fr

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?