UFO op de heuvel van Taizé

Saugy, Taizé, Jalogny, Cluny ...

In het jaar 1972 worden op meerdere plekken bijzondere verschijningen waargenomen.
Een goed gedocumenteerd verschijning vindt plaats in de nacht van 11 op 12 augustus. 

Ooggetuigen spreken van UFO’s.
In Saugy, Taizé, Jalogny en Cluny spreken mensen over een lichtgevende koepel die in de nacht door het luchtruim zweeft. 

De jongeren die dit geheimzinnige object zien landen, gaan op onderzoek uit en geven later bij de gendarmerie een gedetailleerd verslag. 

Het mysterieuze object was bijna drie uur zichtbaar in de omgeving. 

In de hele regio zijn dat jaar trouwens  geheimzinge neerdalende en vliegende objecten te zien.
Hier lees je over in het eerste blog.

Nacht van 12 augustus

Op de avond van 11 augustus, lang na het avondgebed van Taizé staat een groep jongeren met elkaar te praten op de heuvel. Het uitzicht op de zonsondergang in het westen is prachtig. De camping voor de jongeren die Taizé voor een week bezoeken ligt op deze kant van de heuvel en kijkt uit op de kleine vallei en de heuvels van Cras. De lucht is bewolkt en het duurt niet lang voordat er een lichte regen valt.

Rond 02.00 uur ziet Renata de Faa (studente uit Sardinië) een ‘een voorwerp door de lucht schieten, is het een vallende ster, of is het daar te groot voor? Renate is de enige die het gezien heeft, ze waarschuwt onmiddellijk haar metgezellen, François Tantot uit Mâcon (2e jaars psychologiestudent), een student uit Dijon en een Italiaanse student. 

Voordat ze tijd hebben om zich om te draaien, lijkt dit geheimzinnige voorwerp al geland op aarde. Al snel kijken 35 jongeren keken allemaal aandachtig naar dit schijnbaar onbeweeglijke object. Zij zien een sigaarvormig voorwerp, is het een bus met koplampen die daar staat?

Donker van kleur, waarschijnlijk in contrast met het tarweveld dat rechts ervan lag, is de UFO ongeveer 30 meter lang. Als hij dichterbij komt, laat hij een soort fluitend geluid horen dat alle getuigen horen en vooral voelen. Ze ervaren tintelingen in handen en knieën.

Plotseling licht de UFO op. Er verschijnen zeven gele lampjes. Dan twee oranjekleurige buiten en links van het object.
Daarna beginnen 5 van de 7 gele lichten de vloer te vegen. De getuigen zagen toen uiterst links van de rij lichten koepels. Het object lijkt op deze lichtstralen te rusten. Vooral Tantot en de jongeman uit Dijon voelden op dit moment tintelingen in hun handen en knieën.

Terwijl de stralen van “vast” licht over de grond vegen, verschijnen er uiterst rechts van het object rode vonken, die al snel worden vervangen door drie kleine schijven, elk gemarkeerd door twee punten rood licht. Vervolgens begonnen ze met een cirkelvormige manoeuvre rond de belangrijkste UFO, die zou duren tot het einde van de verschijning.

Op onderzoek uit

Rond 03.00 uur besluiten de eerste vier getuigen, op onderzoek uit te gaan. Ze maken de inschatting dat het object niet al te ver weg is en dat ze het lopend kunnen bereiken. Uitgerust met elektrische lampen gaan ze kijken wat er aan de hand was.
Dertig jongeren blijven op de heuvel staan en 
zien hoe de vier zich over de velden voortbewegen, zonder te stoppen met het observeren van het object. 

Als de vier jongeren midden in het veld aankomen, zien ze een donker gestalte in de vorm van een hooiberg, 5 tot 6 meter hoog. Een punt van rood licht draait rond, met een zeer onregelmatige beweging. Tussen de plaats waar ze zich bevinden en deze donkere massa, op ongeveer 3 meter afstand, kunnen de getuigen een soort heg zien. Ze weten echter heel goed dat hier geen heggen staan.

Wanneer de vier het voorwerp naderen, zien ze gele en oranje lichten aan het object, en twee sterke lichten die als koplampen de duisternis in schijnen. Er omheen lijken een soort van schijven te vliegen. Het licht is niet altijd even fel, maar als de koplampen veel licht geven, gaan ook de schijven die erom heen vliegen meer licht geven. Enkelen van hen spreken later over bundels van licht als massieve pilaren.

“Elke hoofdlichtbundel van het geheimzinnige voorwerp roteert rond een verticale as. De tweede straal links licht plotseling intens op. Een regen van rode deeltjes stroomt rond de andere vier balken en bedekt de grond”, aldus een getuigenverklaring. Tantot onderscheidt in wit licht een rij ‘patrijspoorten’ die twintig minuten later verdwijnt, nadat de heldere straal aan de linkerkant meerdere keren had geflitst. Als één Twee oranje bollen lijken zich los van het object te bewegen.

Licht op het geheimzinnige voorwerp

Als ze dichterbij willen komen, verschijnt er een heg tussen hen en ‘de hooiberg’. Ze durven niet verder te gaan, zde vier hebben sterk de indruk dat hen de weg versperd wordt. Een van de jongeren richt zijn lamp nu op het onbekende voorwerp. Plotseling verschijnt een lichtstraal van zo’n 50 cm boven de heg omhoog en gaat verloren in de duisternis.

Dan keren de drie kleinere schijven terug naar de ‘schotel’. De lichten gaan uit. Tantot probeert zijn lamp opnieuw te gebruiken en richt zijn lamp op de heg, maar de lichtstraal wordt afgebogen naar boven. Boven het voorwerp danst een rood licht.

Plotseling richt het object een van de vijf lichtstralen weer aan en richt zich op de jongeren. Met zo’n verblindend licht dat ze hun ogen moeten beschermen tegen licht en hitte. Ondertussen stijgt de het voorwerp op en verdwijnt snel in de richting van Cluny. Een blauwachtige mist blijft achter. Het is dan 04.40 uur in de ochtend.

Was het een UFO?

Terug naar Taizé

Als de vier terug willen keren naar Taizé, ontdekken ze dat de mysterieuze heg die hen de weg versperde, verdwenen is. De student Tantot wil terug naar huis en rijdt in zijn auto naar zijn woonplaats Mâcon. Onderweg ziet hij in de buurt van Jalogny een aantal auto’s stilstaan, meerdere mensen staan verbijsterd naar het vreemde object dat eerder die nacht in Taizé te zien was. Als Tantot er opnieuw op af wil gaan, verdwijnt het voorwerp weer.

Verslag aan de gendarmerie

Na twee dagen gaat Francois Tantot naar de gendarmerie in Cluny. Hij legt een verklaring bij de politie af over deze vreemde nacht. Zijn getuigenis wordt met een bandrecorder opgenomen. Er volgt een gedetailleerd rapport. 

Hierna brengt Tantot ook verslag uit aan Jean Tyrode, de schrijver van het tijdschirft Lumieres Dans La Nuit (LDLN), een magazine over UFO’s.

Een gebeurtenis die zo gedetailleerd was beschreven en waar zoveel mensen getuigen van waren, deed in de jaren zeventig veel stof opwaaien. Uiteraard werd er onafhankelijk onderzoek naar gedaan. Dit wordt onder andere beschreven in OVNI lueurs sceptiques (Les dossiers de S.O. n°3)

Meer over verschillende verklaringen vind je op onze website www.mysterieuzewereld.nl

bronnen

Dit verhaal verhaal van deze UFO vind je ook op onze andere website www.mysterieuzewereld.nl/mysterieuze-ufo-boven-taize-saone-et-loire

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?