Les Carrières de La Lie

Les Carrières de La Lie is een voormalige steengroeve op het grondgebied van La Roche Vineuse.
Deze opmerkelijke steengroeve staat bekend om zijn unieke kalkstenen.
Indrukwekkende formaties verbeelden een lange geschiedenis en zijn miljoenen jaren geleden gevormd.
Een rondwandeling door dit gebied toont 2000 jaar aan steenwinning, Merovingische en Gallo-Romeinse sarcofagen
en je ontdekt waarom de steenwinning zo belangrijk en essentieel was voor deze regio.

Wonderlijk genoeg is de steengroeve weinig bekend, het zijn dan ook meer geologen en natuuronderzoekers die hier komen dan toeristen.

Ben je gefascineerd door geologische wonderen? Dan moet je dit terrein zeker bezoeken.

Carrières de La Lie


Bewegwijzerde route

Ben je geïnteresseerd in geologie, wil je een prachtige natuurwandeling of fotografeer je graag in de natuur, dan moet je zeker een bezoek brengen aan dit onbekende gebied van de steengroeves.

De route kent een goede bewegwijzering en geeft uitzonderlijk veel informatie. De wandeling beslaat slechts 1300 meter, maar met alles dat er te zien en te lezen is, ben je al gauw 1,5 uur onderweg.

Vanaf de parkeerplaats is er een route uitgezet die je goed zonder gids kunt lopen. De route kent veel panelen met gedetailleerde uitleg. Je daalt als eerste de steengroeve in, komt langs de kalksteengazons, loopt dan door het arboretum en vervolgens gaat het door het dennenbos met zijn vijver. Door de panelen kom je veel te weten over het ontstaan en wat je allemaal kunt ontdekken op de rondwandeling.

Het pad is gratis toegankelijk en open voor publiek. Het is jammer dat deze unieke plek zo weinig bekend is, maar het geeft je wel de gelegenheid in alle rust de wandeling te maken en deze indrukwekkende natuurlijke omgeving te ervaren.

Carrières de La Lie
groot paneel op de parkeerplaats met eerste informatie
Carrières de La Lie
hier ga je de steengroeve in
Carrières de La Lie
de weg naar beneden


Op stap met een gids

Beheers je het Frans redelijk? Dan is een wandeling onder begeleiding van een gids een aanrader. De wandeling duurt ruim een uur en de gidsen zijn bereid om het Frans wat gedoseerd te brengen, zodat je het al snel kunt volgen. Je moet deze rondleiding wel reserveren via de website van Les Carrières de La Lie.

Mesozoïcum

Tijdens het secundaire tijdperk bedekken warme zeeën het gebied dat nu de Bourgogne is. Vandaar dat je in deze regio veel fossielen kunt vinden. Zo’n 70 miljoen jaar voor onze jaartelling trekt de zee zich geleidelijk terug. In het tijdperk Jura wordt lithografisch kalksteen afgezet.

Bij Les Carrières de LLa Lie zijn vooral veel versteende schelpen en ook enkele zee-egels gevonden.

De nabij gelegen Roche de Solutré en Roche de Vergisson zijn fossiele koraal plateaus die eveneens in dit tijdperk zijn ontstaan. 

Steengroeven

De steengroeven, ‘les Carrières’, van La Lie bevinden zich op de helling van een heuvel en kijken uit over La Roche-Vineuse, zo’n 10 km van Macôn. Ze strekken zich uit over een breedte van 300 meter met een hoogte die kan oplopen tot 20 meter. 

Deze steengroeve kent een lange geschiedenis die teruggaat tot in de oudheid. Door de eeuwen heen is hier kalksteen gewonnen en gebruikt voor verschillende bouwprojecten in de regio. De stenen hebben een karakteristieke beige/gele kleur en worden gewaardeerd om hun kwaliteit.

Het belangrijkste kenmerk van deze steen, dat de Romeinen deed besluiten om hem te exploiteren, is dat het een extreem zachte steen is, dus heel gemakkelijk te hakken, maar die hard wordt in de lucht, waardoor hij beter bestand is tegen het verstrijken van de tijd en het weer.
De steen voelt kalkachtig aan, witachtig tot zeer lichtroze van kleur, mogelijk met donkere aders.

Er zijn verschillende soorten kalksteen zijn gevonden: lithografische kalksteen dat hard is en pisolytische kalksteen dat meer een zacht gesteente is. De lithografische kalksteen werd vroeger veel gebruikt voor de reproductie van tekeningen en teksten, dankzij het vermogen om inkt vast te houden.

Carrières de La Lie


Explotatie

De exploitatie van de steengroeven van La Lie begon al in de 1e eeuw voor Christus. Archeologisch onderzoek maakt het mogelijk activiteiten door Romeinen en Merovingen te traceren.
Er zijn steeds perioden geweest van intensieve activiteit en het stil leggen van de steenwinning. De productie tijdens het Vroeg-Romeinse Rijk heeft de meeste productie opgeleverd. Het grootste deel van de bovengrondse steengroeve lijkt dan te zijn geëxploiteerd.

In 1934 stopt de steenwinning definitief en krijgt de natuur haar ruimte terug.

Steen voor Cluny

De stenen van La Lie zijn gebruikt voor meerdere monumenten in de Bourgogne. Bijvoorbeeld de consoles (kraagstenen van een kolom) van de kapel van Jean de Bourbon in de abdij van Cluny.

Deze kapel is pas in de zomer van 2023 open gesteld voor bezichtiging.

Carrières de La Lie


Gallo-Romeinse tegelmolen en een Gallische hut

Enthousiaste vrijwilliger zijn bezig een een Gallische hut met lemen muren na te bouwen, een reconstructie van een hut die in de Bresse gevonden is. Het is de reconstructie van een Gallo-Romeinse tegelfabriek, om zo te kunnen laten zien hoe in deze tijd bakstenen en dakpannen werden vervaardigd. De oven is nog niet gebouwd, dat zal gebeuren als enkele duizenden stenen zijn gevormd en gedroogd. 

Carrières de La Lie


Sarcofagen

In de steengroeven zijn sarcofagen uit de Gallo-Romeinse en Merovingische tijd terug gevonden.

Carrières de La Lie
Carrières de La Lie


La Lie als schuilplaats

Tot 1810 bevinden zich kelders en ondergrondse gangen in de steengroeve. Deze gangen waren zo groot dat verschillende bevolkingsgroepen er een plek zochten. In de 16e en 17e eeuw herbergt dit gebied mensen die er leven uit armoede, zich verschuilen voor regimes, of zich niet willen aanpassen aan de heersende maatschappij. Dienstplichtigen die de dienstplicht willen ontlopen, verschuilen zich hier en blijven onvindbaar. Ook hebben hier vrouwen gewoond, die met hun kinderen leefden als holbewoners.

Bovendien zijn de mooiste sporen van deze bewoners van de steengroeve een hart op zijn plaats, op de klif zelf, in reliëf, waarop een kruis uit de Vendée is uitgehouwen (een kruis even hoog als breed).

ten tijde van de Franse Revolutie

Tijdens de Franse Revolutie worden deze grotten eveneens bewoond door priesters die weigeren de eed af te leggen op de burgelijke grondwet. De grot waar deze priesters zich verscholen heeft de naam ‘la grotte des curés’ gekregen. Sporen van deze bewoning kun je nog terugvinden in de muren waarin een hart en een ‘croix vendéenne’ (kruis uit de Vendée) zijn uitgehouwen. Dit is een kruis dat even hoog als breed is.
Boven het hart is een kleine holte waarin een kaars, een klein beeldje of iets anders moet hebben gestaan.

Carrières de La Lie


Table d’orientation

Halverwege de rondwandeling kom je bij een uitzichtpunt dat je een schitterend panorama biedt over de wijde omgeving. De table d’orientation geeft je uitleg wat je allemaal kunt zien. Wij konden de Roche de Solutré goed zien liggen vanaf deze plek.

Carrières de La Lie

Arboretum

Deze plek kent een bijzondere flora en fauna. Met name van de orchideeën groeien hier zeldzame soorten, er bloeien in april, mei en juni elf verschillende soorten. Orchideeën doen het goed op deze kalkrijke grond.Ook kun je veel verschillende soorten vlinders tegenkomen.

In dit arboretum zijn in 2007 bomen geplant die 2000 jaar geleden door steengroevewerkers werden aangetroffen. Ze staan beschreven met hun wetenschappelijke naam en eigenschappen als bloei, bloemen en vruchten.

Na het arboretum kom je door een dennenbos met een bosvijver vol verschillend leven. De vijver kent geen natuurlijk ontstaan, maar is in de 19e eeuw uitgegraven. Als je goed kijkt en even de tijd neemt, ontwaar je verschillende soorten libelles. In de schemering komen hier reeën, zwijnen en vossen drinken.
Wanneer je verder loopt, kom je bij een bord met de tekst ‘Le bois mort…c’est la vie’, hier stap je uit het arboretum en kom je weer op de rondwandeling.

Carrières de La Lie
Carrières de La Lie
Carrières de La Lie
Carrières de La Lie
Carrières de La Lie


Waar liggen Les Carrières de La Lie?

La Roche Vineuse

In 1908 neemt het dorp Saint-Sorlin de naam La Roche-Vineuse aan, de naam die tijdens de Franse Revolutie werd gebruikt. Nog steeds heeft dit inmiddels kleine stadje deze revolutionaire naam. Saône-et-Loire kent meerdere dorpen die hun revolutionaire naam hebben behouden, zoals Donzy-le-National (Donzy-le-Royaume).

Vanuit La Roche Vineuse volg je de borden La Carrières de La Lie.
Wanneer je uit het noorden aankomt rijden, ga je in het centrum va La Roche-Vineuse links omhoog, vervolgens rechts aanhouden, dan is het nog een paar kilometer om bij de steengroeve te komen.

Ook een aanrader voor een prachtige fietstocht.

Carrières de La Lie
Route des Pérelles
71960 LA ROCHE-VINEUSE

Carrières de La Lie


praktische informatie

Een wandeling met een gids kost €4 voor volwassenen en €2,20 voor scholieren en studenten. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee.
Rondleiding van een gids (Frans) kun je het beste reserveren.
Reserveren doe je via de website van Les Carrières: www.les-carrieres-de-la-lie.com

Op eigen gelegenheid rondlopen kan altijd en is gratis. Er zijn onderweg veel paneelborden die veel informatie geven.

Bronnen

huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?