Roche de Vergisson

Roche de Vergisson

Niet ver van de Roche de Solutré ligt de Roche de Vergisson. Een indrukwekkende rots om te zien én om te beklimmen. Met een hoogte van 485 meter boven zeeniveau is hij bijna even hoog als de Solutré. Hemelsbreed liggen deze rotsen nog geen twee kilometer van elkaar en je kunt de andere rots vanaf de top dan ook goed zien liggen.

Vanaf de top van de rots van Vergisson heb je een uniek uitzicht op een deel van de Beaujolais-vallei, het dorp Vergisson en de wijngaarden van bekende wijnen als de Pouilly-Fuissé.

Grand Site de France

Grand Site de France geeft zijn label aan bijzondere gebieden of bezienswaardigheden in Frankrijk.
Het landschap of de bezienswaardigheid moet uitzonderlijk mooi zijn én een beleid duurzame ontwikkeling voeren. Het Franse ministerie van Ecologie, Duurzame ontwikkeling en Energie kent het label ‘Grand Site’ toe. Tot nu toe zijner zeventien gebieden met dit label. 

Roche de Solutré, Pouilly en Roche de Vergisson hebben samen dit exclusieve label al sinds 1955.

Roche de Vergisson


Vegitatie

De rots heeft een in de Bourgogne weinig voorkomende vegetatie, deze heeft zich helemaal aangepast aan de voedselarme bodem, vele uren zonneschijn op de rots en de daarmee samenhangende droogte. Je treft onderweg naar de top veel verschillende kruidachtige soorten grassen aan die op deze kalkrijke bodem kunnen aarden. Ook de bekendere Italiaanse Silenus met witte en roze bloemetjes zul je vaak aantreffen.

Om het gebied ecologisch in evenwicht te houden, worden delen van de rots begraasd door geiten van de landbouwschool van Davayé, dat iets ten zuidoosten Vergisson ligt.

Roche de Vergisson behoort tot Le reseau Natura 2000, een netwerk van Europese gebieden die ‘tot doel hebben de biologische diversiteit te behouden en te verbeteren’.

Roche de Vergisson
Roche de Solutré gezien vanaf de top van de Roche de Vergisson

Vergisson, le village

In de Val Lamartinien ligt het dorp Vergisson aan de voet van de Roche de Vergisson. De Val Lamartien is genoemd naar de uit deze streek afkomstige dichter Alphonse de Lamartine. De vallei bestaat uit imposante kalkmassieven, grote rotsen als de Solutré en de Vergisson en wordt verder gevormd door wijngaarden op de heuvels.

In het dorp ligt de église Saint-Martin, die soms open is en je, zoals in de meeste Franse kerken, binnen mag wandelen.

Door het volgen van de Route Lamartine krijg je een geweldige indruk van deze streek.

Roche de Vergisson

Het dorp nodigt u uit om te bezoeken en doorheen te ‘slenteren’:
Venez déambuler dans ses ruelles.
Venez arpenter ses coteaux, sillonner ses chemins.
Venez gravir sa roche.
Et prenez ainsi la mesure du caractère unique de ce village.

« Le bien vivre, ensemble » est plus qu’un souhait, une réalité…
Anne Brochette, Maire de Vergisson

Roche de Vergisson
parapente vanaf de Vergisson


Ontstaan en geschiedenis van de Roche de Vergisson

Duizenden jaren geleden vormden zich in dit gebied vijf heuvels met kalkstenen toppen: le Monsardle Mont de Leynes, la Roche de Vergisson, la Roche de Solutré en naar het zuiden le Mont de Pouilly.

Roche de Vergisson is deel van een zeldzaam geologisch verschijnsel. Tijdens de geologische periode van het Mesozoïcum bedekken warme zeeën dit gebied. Vandaar dat je hier ook fossielen kunt vinden. 
Roche de Vergisson en Roche de Solutré zijn ontstaan door fossiele koraal plateaus. Deze ontwikkelen die zich ongeveer 160 miljoen jaar geleden in die warme zeeën. Zo’n 70 miljoen jaar voor onze jaartelling trekt de zee zich geleidelijk terug.

In het Tertair, het op het Mesozoïcum volgende tijdperk, komen de Alpen op en stort het stroomgebied van de rivier de Saône in. Tegelijkertijd stijgen plateaus ten westen van deze vlakte en kantelen vervolgens naar het oosten.
Door deze bewegingen zijn verschillende soorten land ontstaan, waarna verschillende erosies het landschap vormen. De omliggende bergen zijn afgerond, terwijl de kliffen van de Roche de Vergisson en de Roche de Solutré aan één kant een steile rotswand hebben.

De oude steentijd

In het tijdperk van 20.000 tot 16.000 jaar voor Christus ontstaat een cultuur in het late tijdperk van de oude steentijd.

Roche de Solutré heeft zijn naam aan dit tijdperk gegeven: het Solutréen: in 1872 besluit Gabriel de Mortillet, een van de belangrijkste prehistorici van zijn tijd, prehistorische periodes te noemen naar de naam van prehistorische locaties waar ze bijzonder goed zijn vertegenwoordigd. Zo ontstaat de naam Solutréen.

Les Carrières de La Lie

Wil je een oude kalksteengroeve bezoeken? Ga dan voor een rondwandeling naar het nabij gelegen Carrières de La Lie.

Roche de Vergisson
Roche de Vergisson

Wijngaarden

In dit gebied vind je veel wijngaarden, het is dan ook een bekend wijngebied, mede ontstaan door de invloed van Cluny.
Sinds de jaren 1950 heeft monocultuur voorrang op polycultuur en is de wijnbouw overheersend en rendabel gemaakt. Er zijn gerenommeerde wijnappellations als Pouilly-FuisséMâcon-villages en Saint-Véran. De Pouilly-Fuissé heeft Chardonnay als de enige druivensoort. 

Rondom de Roche de Solutré zijn verschillende wijncoöperaties waar je deze wijnen kunt proeven en kopen.
Iets meer naar het zuiden begint de Beaujolais, die natuurlijk ook veel goede wijnen geeft.

Alphonse de Lamartine

De beroemde Franse dichter Alphonse de Lamartine uit Mâcon schrijft over de Solutré en de Vergisson:

«Deux navires pétrifiés surplombant une mer de vignes»

Alphonse de Lamartine
Alphonse de Lamartine
Alphonse de Lamartine
bewegwijzering Route Lamartine

Als je aan komt rijden en je ziet de contouren van deze twee rotsen, kun je je goed voorstellen hoe de Lamartine tot deze beschrijving komt.

Wil je meer lezen over het leven van Alphonse de Lamartine, de dichter zijn leven grotendeels in de Mâconnais heeft doorgebracht, ik schrijf erover in: leven en werk van Alphonse de Lamartine.

François Mitterrand

Vanaf het einde van WOII beklom François Mitterrand de Roche de Solutré jaarlijks op de zondag van Pinksteren. Eerst met een kleine vriendengroep, de meesten stammend uit de Rassemblement national des prisonniers de guerre (RNPG), de verzetsgroep die Mitterrand in 1943 mede opricht. Later met meer familie en vrienden.

In 1992 ziet Mitterrand de grote groep journalisten al staan te wachten op de Roche de Solutré. Dit doet hem besluiten dat jaar niet de Solutré te beklimmen, maar de Roche de Vergisson. Hij beklimt de rots alleen met zijn familie, vrienden en zijn officiële fotograaf. Op de top van Roche de Solutré staan veel journalisten tevergeefs te wachten…

Lees hier meer over François Mitterrand en zijn geliefde Bourgogne.

Beklimmen en klimmen

Om naar de top van de Roche de Vergisson te klimmen, is de weg wat korter dan die van de Roche Solutré. Met de auto rijd je namelijk verder naar boven voor je bij de parkeerplaats komt. De wandelroute naar boven is echter minder gecultiveerd en steenachtig.
Roche de Vergisson is daarmee veel minder geschikt om met kinderen te beklimmen.

Als je vanaf de top terug naar beneden kiest voor de ‘versant Nord’, de noordelijke variant, ben je veel langer onderweg. Wanneer je halverwege bent, loopt het pad eerst weer terug naar omhoog. Het pad wordt steeds smaller en is als het de dag ervoor geregend heeft, is de route glad en moeilijk begaanbaar. Heb je een avontuurlijke inslag, dan is deze alternatieve route zeker een aanrader. Ik vond het zelf minder geschikt, het had die dag namelijk flink geregend en ik ben een aantal keren weer meters naar beneden gegleden. Je wordt op de top niet gewaarschuwd dat deze route veel intensiever is.

Door zijn mindere bekendheid is de Roche de Vergisson ook veel minder druk, wat zo zijn voordelen heeft.
Vanaf parkeerplaats P1 heb je de beste startplaats en hoef je niet over een autoweg te lopen.

Elk jaar vindt de Randonnée des deux Roches plaats, deze loopt van Solutré naar Vergisson. 

Roche de Vergisson
Parking 1
Roche de Vergisson
top van de Roche de Vergisson
Roche de Vergisson
routes naar beneden

Voor de echte klimmers:

De kalkrotsen van de Roche de Vergisson vormen een van de twee grootste klimlocaties van de Saône-et-Loire.
Op 21 maart 2022 meldt het Departement dat de werkzaamheden om de klimroutes opnieuw uit te rusten zijn afgerond. Toegang is nu mogelijk voor alle klimmers.

Roche de Vergisson

bronnen

Roche de Vergisson
huis in bourgogne

Huis huren?

Geïnteresseerd in een vakantiehuis in deze omgeving?