Tekening boven: portret van Pierre-Paul Prud’hon
Cluny en haar beroemd geworden inwoners
Cluny heeft veel inwoners die beroemd zijn geworden als kunstenaar, politicus, abt van de abdij of als verzetsheld in WO II.
Historische en meer recentere personen die invloed hebben op de regio, op heel Frankrijk of zelfs wereldwijd van betekenis zijn (geweest).
Zoals de schilder Paul-Pierre Prud’hon,
de stichteres van de orde van Saint-Joseph, Anne-Marie Javouhay, die zich inzette voor de afschaffing van de slavernij.
Of Danielle Gouze, dochter uit een verzetsfamilie in Cluny, die later trouwde met François Mitterrand.
Hieronder zie je een overzicht van een aantal van deze beroemdheden.
Na een korte beschrijving kun je doorlinken om het hele artikel op zuidbourgogne.nl te lezen.
Abt Odo van Cluny, grondlegger van de alfabetische muzieknotatie
Odo is van 927 tot 942 abt van de abdij van Cluny. Hij was een bekend componist, schrijver, dichter en grondlegger van de alfabetische muzieknotatie.
Voor Cluny, en alle daaruit voortkomende abdijen, is hij een belangrijk kloosterhervormer geweest.
Abt Odo is de patroon van de musici geworden.
Petrus Venerabilis / Petrus de Eerbiedige
Pierre Vénérable, de Franse naam van Petrus Venerabilis, is een benedictijnse monnik, theoloog en negende abt van Cluny. Hij is de laatste ‘grote abt van Cluny’. Petrus is een van de meest invloedrijke abten van Cluny. Petrus Venerabilis wordt raadgever van koningen en prinsen.
Hij staat bekend als vredestichter en een zachtmoedig, evenwichtig en ontwikkeld man. Opvallend is dan zijn fanatisme tegen joden en moslims.
Peter de Eerbiedwaardige verdedigt Abélard, een belangrijke meester van de ‘Écoles de Paris’ en een van de grootste denkers van die tijd. Hier lees je meer over het leven en werk van Petrus Venerabilis.
Kardinaal de Richelieu
Armand Jean du Plessis de Richelieu et de Fronsac is een Franse geestelijke, edelman en staatsman.
De Richelieu wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van de moderne staat in Frankrijk. De Richelieu is van 1627–1642 abt van de abdij van Cluny. Hij is de 53e abt van deze schitterende abdij.
Als abt moedigt hij de hervorming van de Benedictijnse orde aan en zet zich in voor een goede opleiding voor priesters.
De Richelieu heeft ook de verantwoording over het château van Lourdon. Dit château is in de geschiedenis vaak een toevluchtsoord voor de monniken van Cluny en dient als schatkamer voor de abdij als deze aangevallen te verduren had. Meer weten over het leven en werk van De Richelieu? Hier lees je verder.
Pierre-Paul Prud'hon
Pierre-Paul Prud’hon, geboren in Cluny op 4 april 1758, is een tekenaar en schilder uit de Franse Romantiek. Hij is beïnvloed door de Rococo, het Classicisme en de Romantiek. Prud’hon ontwikkelt een eigen stijl, maakt veel zwart/wit tekeningen, vaak op blauw papier. En hij is een groot bewonderaar van Peter-Paul Rubens.Prudhon kreeg ook bekendheid om zijn (zelf)portretten, zijn mythologische en zijn allegorische schilderijen.
Prud’hon kreeg van Napoleon Bonaparte de opdrachten een portret van zijn eerste en later van zijn tweede vrouw te schilderen. Daarnaast wordt de schilder ontwerper van meubels, wandschilderingen en tafelversieringen.
Zijn meest bekende werk: Le Christ sur la croix, La Madeleine et la Vierge sont à ses pieds, een schilderij dat hij maakt voor de kathedraal Saint-Étienne in Metz. Dit schilderij hangt nu in het Louvre. Prud’hon wordt gezien als een van Frankrijks grootste tekenaars en schilders.
Hier lees je verder over het leven en werk van Pierre-Paul Prud’hon.
Anne-Marie Jahouvey
Als voorvechter van de bevrijding van de slaven in de Franse koloniën reist Anne-Marie naar Afrika en Latijns-Amerika. Onder de tekst van de profeet Jesaja “om de onrechtvaardige ketenen te doorbreken en onderdrukten vrijheid te geven”, wil zij de Franse regering laten zien dat “de mannen en vrouwen die tot slavernij zijn teruggebracht, in staat zijn om harmonieus te re-integreren in de samenleving.” Anne-Marie Jahouvey is bijna een kwart eeuw adviseur van de Franse regering voor onderwijs in de koloniën en de emancipatie van de slaven.
In de Notre-Dame van Cluny vind je dit houten beeldsnijwerk van deze bijzondere vrouw. In het artikel Anne-Marie Javouhey, een sterke vrouw, lees je meer over haar leven, haar reizen en haar strijd om bevrijding van de slaven.
François Mitterrand en Cluny
François Mitterrand voelde zich sterk verbonden met de Bourgogne. Hij deelt een bijna levenslange geschiedenis met deze streek. Van zijn verzetsdaden rond Cluny, de jaarlijkse beklimming van de Roche de Solutré, zijn schoonfamilie in Cluny, de veelvuldige bezoeken aan het château de Cormatin tot aan zijn liefde voor de Mont Beuvray.
Door zijn vrouw Danielle Gouze leert Mitterrand de Saône-et-Loire goed kennen, zijn schoonfamilie komt uit Cluny, hij bezoekt de familie regelmatig. Mitterrand zegt dat hij in de Bourgogne begraven wil worden, op de Mont Beuvray, bij Bibracte ten westen van Autun.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt Mitterrand in Duits krijgsgevangenschap. Hij wordt als dwangarbeider tewerkgesteld in de akkerbouw en bij aanleg van wegen. Door zijn contact met andere krijgsgevangenen met veel verschillende achtergronden, worden zijn politieke overtuigingen beïnvloed. Bij zijn zesde poging in 18 maanden om te ontsnappen, lukt het Mitterrand uit het Duitse krijgsgevangenschap te ontvluchten en keert hij in december 1941 terug naar Frankrijk. Hij gaat wonen in het ‘niet-bezette’ deel van Frankrijk, Vichy-Frankrijk.
Mitterrand begint in 1943 met de oprichting van een verzetsgroep, voornamelijk samengesteld uit ex-krijgsgevangenen, le Rassemblement national des prisonniers de guerre (RNPG). In november 1943 houdt de Gestapo een razzia in een flat in Vichy. Zij hopen daar de verzetsstrijder ‘François Morland’ aan te treffen. Mitterrand is op dat moment echter in Parijs en wordt door vrienden gewaarschuwd… lees verder over François Mitterrand en de Bourgogne.